Salmivaaran kylätalon kunnostus

Entinen kyläkauppa sai uuden elämän kylätalona, jossa pulla tuoksuu ja laulu raikaa.

“Lähellä kaukana aivan tuo, Sallatunturi on”. Haitari ja kuoro soivat kauniisti Sallan Valssin tahtiin.

–Laulavaisia! Kuvailee hankkeen päällikkö Niina Mattila Salmivaaran, kotikylänsä asukkaita. 

Sotien jälkeen toimintansa aloittanut ja 80-luvulla ovensa sulkenut entinen kauppakiinteistö on tänäpäivänä kylätalo, joka kokoaa yhteen Salmivaaran ja lähikylien ihmisiä elävän musiikin karaokeen. 

Lahjoituksena perikunnalta saatuun kiinteistöön uusittiin Leader-tuen avulla lämmityspatteriverkosto, sähköt, ilmalämpöpumput ja vesiliittymä. Talkootyötä on tehty yhteensä laskelmien mukaan ainakin 1 600 tuntia ja maalausmaratooniin osallistuivat sisukkaimmat jopa yhdeksän päivän ajan. Kylätalon pihapiirissä riittää vielä tekemistä, mutta talo on jo monenlaiselle toiminnalle sopivassa kunnossa ja tiloissa onkin jo järjestetty karaoken lisäksi yhteisruokailuja  – suunnitteilla on tuoda sisälle kangaspuut, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi kansalaisopiston käsityökursseilla. Sallan aktiivinen 4H-toiminta sekin rantautunee Vallovaaraan kunhan korona antaa myöten.

Keskellä kylää seisova talo on ihanteellinen kokoontumispaikka ja virallisesti ensimmäinen laatuaan. 

–Jonkin aikaa tavattiin tuossa koululla viime talvena, mutta se ei ole oma paikkaa ja vuokraa pitäisi maksaa, Mattila selvittää. 

Perikunnalta saatu kiinteistö on kirjaimellisesti lahja kyläläisille ja esimerkki hankkeesta, joka tukee alueen ihmisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä kylätalon ympärille muodostuvan toiminnan kautta. Elinvoimaisuutta kylään luo jo itsessään autioituneen rakennuksen muodonmuutos, jonka saneerauksessa on hyödynnetty ympäristöystävällisiä keinoja ja energiaratkaisuja.