NuorisoLeader-rahoitus

NuorisoLeader on mahdollisuuksia, tukea ja yhteistä yrittämistä!

Onko sinulla ja kavereillasi idea pienemmästä tai isommasta projektista? Olet silloin oikeassa paikassa! NuorisoLeader on keino, joka on tarkoitettu tukemaan paikallisten nuorten omaa toimintaa ja sen avulla ideastasi voi tulla totta.


Tuen hakeminen

NuorisoLeader-tukirahan tavoitteena on kannustaa nuoria toteuttamaan ideoitaan ja tukea
nuorten toimintaa paikallisesti Leader Pohjoisimman Lapin alueella.

Tukirahalla halutaan kannustaa nuoria käynnistämään

 • projekteilla uutta ja omaehtoista vapaa-ajantoimintaa
 • kehittämään itse omaa kotiseutuaan ja tutustua projektimaiseen toimintatapaan

Suunnitteleeko luokkanne luokkaretkeä? Tiesitkö, että NuorisoLeader-tukea on mahdollista hakea
myös luokkana esimerkiksi myytävien tuotteiden materiaaleihin sekä myyjäisten tila- ja
pöytävuokriin. Jos haluatte tukea retkeen liittyvään muuhun toimintaan tai ohjelmaan, ottakaa
rohkeasti yhteyttä ja jutellaan mahdollisuuksista!

Mihin voi hakea tukirahaa?

Yhteisiin projekteihin esim. oman tapahtuman järjestämiseen, yhteisten harrastusvälineiden hankintaan tai yhteiseen uuteen harrastustoimintaan.

 • Tukea voi hakea kertaluonteisesti myös myytävien tuotteiden valmistusta varten tarvittaviin tarvikkeisiin, esimerkiksi leivontatarvikkeisiin (esim. nuoret leipovat myyjäisiin ja saavat pitää tuotot itsellään), sukka- tai myssylankoihin tai muihin vastaaviin tarvikkeisiin ja materiaaleihin

Projektien tulee olla nuorten ideoimia ja suunnittelemia, sekä toteutuksesta ja raportoinnista vastaavat myös nuoret itse. Projektin tulee olla toteutettavissa oleva ja sen tulee olla hyödyllinen Leader Pohjoisin Lappi ry:n alueen nuorille. Projekti tulee olla aina päihteetön.

Projektien kaluste- ja välinehankinnoissa (esimerkiksi yhteiset harrastusvälineet) on kerrottava, missä hankintoja säilytetään, miten niiden yhteinen käyttö onnistuu ja miten niiden huolto järjestetään.

Saatu raha tulee käyttää siihen tarkoitukseen, mitä varten se on haettu. Tukea voi käyttää esimerkiksi tilavuokraan, välineisiin, mainostamiseen tai pieniin investointeihin.

Kuka voi hakea tukirahaa?

 • vähintään kolmen 10–25 – vuotiaan nuoren ryhmä, jossa on mukana vähintään kahden eri perheen nuoria
 • ryhmällä tulee olla nimetty yhteyshenkilö, joka on yksi ryhmäläisistä
 • ryhmällä tulee olla nimetty täysi-ikäinen vastuuhenkilö, joka tukee nuoria projektin toteuttamisessa ja raportoinnissa, mikäli ryhmä koostuu alaikäisistä (alle 18-vuotiaista)

Minkä verran tukirahaa voi saada?

Projektille on mahdollisuus saada tukirahaa 100–300 euroa. Tietyillä kriteereillä tukea voi saada lisää jopa 200 €, lue lisää kohdasta Lisäkriteerit korotetulle tuelle.

Tukea saa ennakkoon 80 % hyväksytylle projektille ja raportin jälkeen loput 20 %. Esimerkiksi jos projekti maksaa 300 euroa, tukea saa ennakkoon 240 euroa ja raportoinnin jälkeen 60 euroa.

Projektin kustannukset voivat olla yli 500 euroa. Tällöin hakemuksessa tulee kertoa, kuinka loppuosa projektista rahoitetaan. NuorisoLeader-tukea myönnetään enintään 500 euroa/projekti.

Miten tukirahaa haetaan?

Rahoitusta haetaan lomakkeella, jonka löydät täältä. Täytetyn hakemuksen voi toimittaa sähköpostitse annika.kostamo@pohjoisinlappi.fi.

Muistathan kertoa hakemuksessa, mitä olet hankkimassa ja kuinka paljon ne maksavat.

Hakuaika on jatkuva ja hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Uudet hakijat ovat etusijalla, jos hakemuksia tulee paljon.

Jos projekti on osa suurempaa kokonaisuutta (esimerkiksi projektiin tarvittaisiin yli 2 000 euroa), tulee NuorisoLeader-rahoitusta hakea selkeään, omaan osa-alueeseen.

Jos projektissa kerätään varoja, kerrothan mihin käytätte rahat esim. luokkaretki.

Leader Pohjoisimman Lapin edustajat tekevät päätökset projektien ja kokeilujen rahoittamisesta ja varaavat itselleen oikeuden hyväksyä tai hylätä hakemuksen.

Päätöksestä kerrotaan hakijalle ja raha maksetaan hakijan ilmoittamalle tilille kahden viikon sisällä päätöksestä.

Jos projekti ei toteudukaan, raha on palautettava kokonaan Leader Pohjoisin Lappi ry:lle.

Jos projektista jää rahaa yli, se tulee palauttaa Leader Pohjoisin Lappi ry:lle.

Lisäkriteerit korotetulle tuelle

Tukea voi saada lisää jopa 200 euroa, jos näistä ehdoista vähintään yksi toteutuu:

 • Mukana on useamman kunnan nuoria
 • Projekti tai kokeilu tehdään yhteistyössä paikallisen toimijan, esimerkiksi kyläyhdistyksen, yrityksen, koulun tai järjestön kanssa
 • Projekti tai kokeilu oivaltavaa tai yhdistelee asioita uudella tavalla
 • Projekti ottaa huomioon kestävän kehityksen, kierrätettävyyden tai ympäristövaikutukset
 • Projekti toimii hyvänä esimerkkinä muille nuorille tai nuorten ryhmille
 • Toiminnasta on mahdollista tulla pysyvää

Mihin EI saa tukirahaa?

 • Hakijan tai hakijaryhmän omiin palkkioihin tai palkkaan, päivärahoihin ja puhelinkuluihin. Matkakulut harkitaan tapauskohtaisesti.
 • Jo olemassa olevaan toimintaan ja jo aloitettuihin projekteihin.
 • Tukea ei saa suoraan eteenpäin myytävien tuotteiden hankintaan
 • Välineisiin, joiden hankinta on jo jonkin muun tahon (esimerkiksi koulu, nuorisotoimi tai yhdistys) vastuulla.
 • Ostos- tai virkistysmatkoihin. Osallistumis- tai kurssimaksut harkitaan tapauskohtaisesti.

Raportointi projektin jälkeen

Raportin voi tehdä monella tavalla, voitte esimerkiksi koota tubevideon, striimin, kirjoittaa blogia tai muuta tekstiä. Raportista tulee selvitä, mitä rahalla on tehty, milloin on tehty ja mitä vaikutuksia sillä on ollut.

Raportointi tehdään erillisellä lomakkeella. Raportin ja kuitit voi toimittaa sähköpostitse annika.kostamo@pohjoisinlappi.fi.

Projektit tulee raportoida kuukauden sisällä sen päättymisestä. Raportoinnin yhteydessä esitetään toteutuneet tulot ja menot sekä kuitit menoista.

Raportointiaikaa voidaan erikseen sovitusti jatkaa, mutta myönnetty raha peritään takaisin, jos raportti jää tekemättä.

Leader Pohjoisin Lappi voi käyttää raportoinnin kuvia tai muuta materiaalia viestiessään toiminnasta.


Ota yhteyttä!

Yksinkertaistettu piirros henkilöstä

Johanna Mikkola

Toiminnanjohtaja

Puhelin: 040 760 4108
johanna.mikkola@pohjoisinlappi.fi

Annika Kostamo

Kehittämispäällikkö

Puhelin: 040 134 9940
annika.kostamo@pohjoisinlappi.fi

Esimerkkejä toteutetuista NuorisoLeader-hankkeista

Säpinää kylätalolle

Idea sai alkunsa, kun Sallassa Kursun nuoret kaipasivat sisätilaa, jonne voisi mennä pelaamaan sählyä ja muita pelejä yhdessä. Kursun kylätalo oli sopiva tila, mutta haluttiin tehdä verkot ikkunoihin, jotta siellä voisi pelata sählyä ja muita pelejä ilman, ettei tarvitsisi pelätä ikkunoiden menevän rikki. Samalla ajateltiin myös ostaa sählymaalit, mailoja ja palloja.  Projektin tavoitteena on tehdä itse ikkunoihin verkot, jotka voi tarvittaessa ottaa pois.

Tarvetta projektille oli, sillä Kursussa on paljon innokkaita sählyn ja jalkapallon pelaajia. Projektista hyötyvät myös samalla lomalaiset, joita Kursussa etenkin kesäisin on paljon.

Projektin aikana rakennettiin ikkunaverkot, ostettiin sählymailoja ja palloja, sulkapallovälineet ja pelimaalit. Elokuussa 2021 nuoret järjestivät kylätalolla tapahtuman, jossa pelattiin sählyä ja jalkapalloa. Projekti on saanut paljon hyvää palautetta, ja myös 4H-kerho on päässyt hyödyntämään projektissa hankittuja välineitä. Ajatuksena on myös perustaa kursulaisista oma peliporukka, joka kävisi säännöllisesti pelailemassa kylätalolla.

Kelujärven nuorille frisbeegolf-korit

Tässä projektissa hankittiin kolme frisbeegolf-koria Kelujärven kylälle Sodankylään. Kelujärven kyläseura auttoi harrastajaporukkaa hakemuksen teossa, projektin rahoituksessa ja lupasipa vielä koreille talvisäilytyspaikan. Tukea haettiin toukokuussa ja myönteinen päätöskin saatiin jo toukokuun lopulla, mutta ensimmäinen mutka matkassa oli suunniteltujen korien heikko saatavuus verkkokaupoissa. Onneksi kuitenkin korit saatiin yllättävän nopeasti tilattua kesäkuussa. Kaksi ensimmäistä koria koottiin pikaisesti ja fribaamaan päästiin heti! Kolmaskin kori saatiin elokuun alussa kasattua ja käyttöön. Korit ovat kaikkien käytettävissä Kelujärvellä.

Tämä touhutiimi kertoi myös, että tuen hakeminen ja raportin tekemine oli helppoa puuhaa, eikä hakemuksen täyttämiseen mennyt paljoa aikaa. ”Varmasti haetaan uudelleenkin jos tulee ideoita mitä toteuttaa.”

Mukavaa yhteispeliä kylän viihtyvyyden lisäämiseksi!

Darts-välineet Inarin vinttiin

Inarissa on paljon innokkaita dartsin harrastajia, mutta nuorille sopivat ja viihtyisät tilat harrastamiseen puuttuivat. Aikuiset harrastavat ja kisaavat lajin parissa pubeissa, joissa nuorempi väki ei niin viihdy. Siispä syntyi idea tarvittavien välineiden hankinnasta Vintti-nuorisotiloihin. Apua projektin suunnitteluun ja välineiden hankintaan saatiin myös paikallisen darts-seuran jäseniltä, ja luvattiinpa sieltä tulla opettamaan lajia aloittelijoille. NuorisoLeader-tukirahan avulla välineiden hankintaan saatiin hyvät mahdollisuudet!

Projektia päästiin toteuttamaan koronarajoitusten löyhentyessä toukokuussa 2021. Heti kun taulu oli asennettu, järjestettiin darts-turnaus, johon osallistui 15 nuorta.

Keväällä dartsinheitto on ollut vapaamuotoista ja lähes joka päivä Vintin aukioloaikoina on ollut porukkaa heittämässä tikkaa, joten kysyntää kyllä riittää! Hankittujen laadukkaiden välineiden avulla dartsin harrastaminen jatkuu varmasti Vintillä vielä vuosia eteenpäin.

Hattaraa saulaisille!

Savukosken nuorisovaltuusto sekä Savukosken lukion opiskelijakunnan jäsenet halusivat hankkia hattarakoneen, jota voisi käyttää myyjäisissä sekä paikallisissa tapahtumissa varainkeruuta varten sekä yhteisöllisyyden lisäämiseksi eri-ikäisten oppilaiden ja opiskelijoiden kesken. Ajatus nimenomaan hattarakoneesta heräsi, kun he kuulivat, että naapurikuntaan oli hankittu vastaavanlainen kone.

Hattarakoneen avulla kerätyillä varoilla nuoret aikovat järjestää mm. osallisuustapahtumia, muusikkovierailuja ja –työpajoja.

Vallitsevat rajoitukset koronaviruksen vuoksi ovat hidastaneet hattarakoneen käyttöönottoa tapahtumiin, mutta tämä ei savukoskelaisia haittaa vaan hattarakone on jo heti valmiina, kun tapahtumia aletaan taas järjestää. Vallitsevan tilanteen vuoksi myös tuotteiden hinnat laskivat ja alkuun määritetyllä budjetilla saatiin hankittua astetta parempi ammattilaishattarakone. Hattarakone ostettiin NuorisoLeader-tukirahalla ja kaikki tuotot, mitä hattarakoneen avulla saadaan, menevät suoraan nuorten käyttöön.