Lapin Kalaleader toimii elinkeinokalatalouden hyväksi

Lapin Kalaleader kehittää elinkeinokalataloutta Inarin, Sodankylän, Kemijärven ja Pellon kuntien alueella.

Jos työskentelet tai suunnittelet aloittavasi työt kaupallisena kalastajana, jalostajana tai vesiviljelijänä, voit saada apua Kalaleader-aktivaattorilta.

Piirroskuvitus lohesta veden alla

Ota yhteyttä

Kauttamme voi saada rahoitusta elinkeinokalatalouden kehittämis- ja koulutushankkeisiin. Lisäksi avustamme maksutta kalatalouden toimijoita hakemaan investointitukia Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta.

Autamme myös ideoiden hankkeistamisessa, kehittämis-ja koulutushankkeiden tukien hakemisessa ja ilmoittautumisessa kaupallisten kalastajien rekisteriin.

Jos sinulla on hyvä idea kehittämis- tai koulutushankkeeksi, aiot ruveta harjoittamaan ammattimaista kalataloutta tai kehittää yritystäsi, ota yhteyttä kalaleader-aktivaattoriin!

Markku Karjalainen

Kalaleader-aktivaattori

Puhelin: 040 704 6094

markku.karjalainen@pohjoisinlappi.fi


Kaupallisen kalastajan tuet

Euroopan meri- ja kalatalousrahaston investointitukea myönnetään kalastajalle, jonka itse pyytämän saaliin arvo ylittää 10 000 euroa (kolmen edellisen vuoden keskiarvo tai kolmen seuraavien vuosien suunnitelma). Kalaleader avustaa aloittavia kalastajia tekemään suunnitelman, jolla pääsee suoraan tukikelpoiseksi eli I-luokan kaupalliseksi kalastajaksi.

Tukea on mahdollista saada mm. moottorikelkan, mönkijän ja verkonvetokoneen hankintaan. Tukikelpoisia ovat myös investoinnit, joilla parannetaan kalan käsittelyä ja mahdollistetaan myynti suoraan kuluttajille. Lue lisää tukiehdoista Meri- ja kalatalous-sivustolta.

Lapin Kalaleader avustaa maksutta kalastajia tukien hakemisessa.


Kalankäsittely Lapin Kalaleaderin toiminta-alueella

Kuntien omistamat kalankäsittelytilat mahdollistavat saaliin käsittelyn korkealaatuisiksi tuotteiksi. Kaupalliset kalastajat voivat käsitellä saaliinsa seuraavissa laitostunnuksen saaneissa kalankäsittelytiloissa:

  • Inari: Veskoniemi, Inarin kirkonkylä
  • Sodankylä: Siltaharju, Lokka
  • Pello: Sirkkakoski
  • Kemijärvi: Riekkoniemi

Kalasta kestävää kasvua

Piirroskuvitus lohesta

Lapin Kalaleaderin kehittämisstrategia 2022-2027

Tutustu elinkeinokalatalouteen videoiden välityksellä