Kairalan Kievari

Vallovaaran kyläkoulun viimeinen oppitunti pidettiin vuonna 1998. Seppo Kairala valjasti kotikylänsä ajan patinan asiakkaita palvelevaksi, oivalliseksi liikeideaksi.

–Päätin käydä koulut loppuun täällä, Seppo Kairala naurahtaa toivottaessaan tervetulleeksi Kairalan Kievariin. Vallovaaran kylässä sijaitseva nykyinen ravintola- ja majoitustila on vanha kyläkoulu, 39:stä Sallan alueella sijaitsevasta entisestä koulusta ainoa, joka on lämmin ja avoin asiakkaille. 

Totta tosiaan, on Kairalan oma koulukuvakin komistamassa talon ilmettä, jota on muokattu vaalimalla rakennuksen omaleimaista tarinaa. Kairala ja Leila Ahola ovat keräilleet palasia Sallan historiasta; volvo-merkkisiä pikkuautoja kuvaamassa Ruotsiin muuttaneiden Sallalaisten kesälomien paluuta kotikonnuille, kuvia ja karttoja menneiltä vuosilta.

Kierrätys on Kairalalle ja Aholalle tärkeä teema, joka näkyy kauttaaltaan remontin ja sisustuksen jälkiä tarkastelemalla. Eläimet näyttäisivät olevan toinen teema – kaverin veistämät jääkarhut lekottelevat ulkona vanhoista telttakankaista muotoillulla jäätiköllä. Korona-aika on luonut tilaa ideoida tulevaisuutta, jossa tällä erää juhlasalia asuttava kabinetin kotiväki, Kairanmaan maahiset ja menninkäiset, tulevat pelaamaan suurempaa roolia. Ilmeikäs pihapiiri ja Vallovaaran luonto tarjoavat useita mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen. 

Majoitusta, illallisia, pikkujouluja, esityksiä, karaokea, saunaa, paljua… 

Kairalan Kievarin tarjoamien palvelujen lista on entuudestaankin pitkä. Kolmeen luokkaan jakautuneessa ravintolassa tarjoillaan perinteisiä Lapin makunautintoja omalla reseptillä ja ripauksella itseironiaa “salakaato käristystä, ja leipäjuustoa”, vanhaan jumppasaliin sijoitetussa evakkopubissa voi laulaa karaokea loputtomalta listalta ja kesäisin voi nautiskella terassilla, samalla pihapiirin mielenkiintoisia yksityiskohtia tutkiskellen. Asiakastilana ovat myös entisiin luokkahuoneisiin rakennetut kabinetti ja ruokasali.

Leader tuella tehtiin erilaisia investointeja majoitus- ja ravitsemuspalveluiden tarjonnan kasvun mahdollistamisesta varten; maalattiin koulun ulkoseinät, uusittiin lämpökattilat, remontoitiin majoitustilaa ja hankittiin uudet ulko-ovet. Paljon omiakin investointeja on tehty. 

–Ei olisi jäänyt tekemättä ilman Leaderia, mutta olihan siitä apu, Kairala toteaa.

Tänä päivänä Leaderiltä voi saada tukea myös käytetyn tavaran hankkimiseen, mikä ei ollut mahdollista neljä vuotta sitten, kun Kairalan Kievari  -projekti lähti liikkeelle.  Mutta tulevaisuus, se tuo varmasti mukanaan useampia toinen toistaan ideoita, joita tämä muutos voi hyödyttää.