Partones Oy

Uusituvia luonnonvaroja hyödyntäen Partones Oy pyrkii turvaamaan soitinrakennuksen ja käsityöperinteen jatkuvuutta maailmanlaajuisesti.

Kojoe itamCongo moitomoMologotoe… Viulun otelautaan tarvittavalla eebenpuulla on monta nimeä, mutta yhdistävä tekijä näillä kaikilla on vaikea saavutettavuus Suomesta käsin. Tätä erittäin uhanalaista puuta tuottavat lajit elävät kaukana, esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa, Australiassa, Intiassa ja merkittävimpänä Sulawesin saarten metsissä. Eikä puuta saa tuoda Suomeen lautana, ainoastaan soittimena, joka voi hyvinkin särkyä tai vahingoittua matkalla. Kysyntää vaihtoehtoiselle soitinrakennukselle on, mutta ainesosien ja reseptien valmistelu on ottanut aikansa. Tässä projektissa on todella tarvittu sinniä ja uskoa. 

Arktinen, kestävä ja korkealaatuinen soundi syntyy luonnonkuiduista, joista Armin Seebassin ja Kristiina Aatsingin yritys Partones Oy luo puun kaltaista materiaalia. Tämä raaka-aine on tavoittanut soitinrakentajat globaalisti. Sallassa Armin valmistaa muiden muassa jousia ja otelauta-aihioita, joiden raaka-aineina ovat Parvory ja Parbony – norsunluun ja eebenpuun vastineet. Salla on ympäri Eurooppaa asuneen, Saksasta kotoisin olevan Arminin koti. “Keskellä ei mitään” -sloganilla itseään markkinoiva kunta on sijaintinsa vuoksi aika ajoin näyttäytynyt haasteellisena paikkana, jossa “extempore” ei välttämättä ole mahdollista. Ennen kaikkea Itä-Lapin rajakunta on kuitenkin luonut mahdollisuuksia, joita ei muualla olisi avautunut.

Lue lisää: https://www.lapinkeino.fi/2020/02/10/selvin-savelin-tulevaisuuteen/