Arktinen aikavaellus

Utsjoen tunturimaastoon sijoittuva luontopolku tarjoaa kulkijalleen tietoutta universumistamme mielenkiintoisella tavalla.

Sironta valoa, vapaita elektroneja ja kosmista mikroaaltotaustasäteilyä. Jos olet koskaan pohtinut symmetristä diffraktiota pinnasta, valon luonteen kaksijakoisuutta tai muita moderniin fysiikkaan liittyviä oivalluksia, voit suunnata Arktiselle Aikavaellukselle Utsjoen tunturimaastoon. Kukapa olisi uskonut, että koulukeskukselta Nammajärvien kodalle, 14 kilometrin matkalla, voi käydä läpi kosmologisia, tähtitieteellisiä ja astrobiologisia opetuksia aina kosmisesta nykyhetkestä alkuräjähdykseen asti. 

– Jos harkiten kulkee ja lukee kaikki 20 opastetaulua, niin kyllä tässä sellaisen yliopisto-opintojen abrobaturin saa kyseisistä aihealueista, Juhani Harjanharju, Arktisen aikavaelluksen hankepäällikkö kertoo. 

Jokainen kilometri kattaa miljardi vuotta universumimme kehityshistoriaa ja jokainen metri miljoonaa vuotta kosmisessa historiassa ja evoluutiossa. Koko ihmiskunta on jo hävinnyt, kun astut 80 senttimetriä menneisyyteen, se antaa perspektiivä. Polkua kävellessä voi tavoittaa kaksi eri aikaa; nykyisyyden ja historian Näin on joka tapauksessa aina arjessamme, menneisyys on läsnä ihan perusasioissa, menneisyys on tässä ja nyt.

– Esimerkiksi tuo Aurinko joka näkyy tuossa, koemme sen valon kahdeksan minuuttia jäljessä, Harjanharju toteaa.

Ohcejoga Utsjoen Ursa ry  on jo vuodesta 1987 lähtien pyrkinyt edistämään sekä yleisön ja jäsentensä ymmärrystä maailmankaikkeudesta että tähtitieteen ja sen lähialojen harrastusmahdollisuuksia. Arktinen aikavaellus kaikessa luonnonläheisyydessään, tieteellisyydessään ja taiteellisuudessaan tukee näitä päämääriä. Turun yliopiston kehittämä aikavaellus-metodi ja sen aineisto ovat antaneet sisältönsä suurimpaan osaan aikapisteiden opastetauluja, mutta myös paikallinen historia ja kulttuuri on huomioitu lisämateriaalin avulla. Erilaisia tähtikuvioita ja syntytarinoita kuvataan saamelaisen kulttuurin näkökulmista, Pohjolan ilmastoa, eläimistöä ja asutuksen historiaa sekä maan revontulien kehityskuvausta esitetään saamen, suomen ja englannin kielillä.  

Reitin kokonaispituus on 28 kilometriä, joten matkaan on hyvä varata pari päivää mikäli mielii opiskella koko perusopintokokonaisuuden.