Kavallus ei vaikuta yhdistyksen toimintaan 

Leader Pohjoisin Lappi ry:ltä on kavallettu huomattava rahasumma. Kavallus ei vaikuta yhdistyksen päivittäiseen toimintaan eikä sen myöntämiin rahoituksiin. Rikos selvisi keväällä 2024 yhdistyksen vaihdettua ostopalveluna hankitun kirjanpitopalvelun toiseen. Edellisen tilitoimiston kirjanpitäjä Hanna Krans (Numerotalo Oy, Rovaniemi) kavalsi yhdistykseltä vuoden 2023 aikana noin 106 000 €. 

Kaikki yhdistykseen kohdistuneet kavallukset oli tehty vaihtamalla Verohallinnolle kuuluneisiin maksuihin rikollisen omistaman yrityksen tilinumero, maksutiedot olivat muutoin laskujen mukaiset. Rikos alkoi selvitä Verohallinnon lähetettyä maksumuistutuksen, johon nykyinen tilitoimisto kiinnitti huomiota.  

Numerotalo Oy:llä oli asiakkaita ympäri Suomen, joista osa oli suuria toimijoita. Kavalluksessa oli kaksitoista asianomistajaa ja rikoksen yhteismäärä oli yhteensä yli miljoona euroa. Tuomio asiasta on annettu Lapin käräjäoikeudessa 14.8.2024.  

Leader Pohjoisin Lappi ry on toistaiseksi ainoa asianomistaja, joka on saanut korvausta kavalletuista varoista. Rikollinen on kuulusteluissa myöntänyt kohdistaneensa yhdistykseltä kavaltamansa rahat muun muassa hevosauton hankintaan. Hevosauto on luovutettu osakorvauksena Leader Pohjoisin Lappi ry:n omistukseen. Yhdistys myy sen kattamaan osan aiheutuneesta rikosvahingosta.