KYLÄKOTAILTA 3.10 kutsuu keskustelemaan kylien kokoontumistiloista klo 17:30

Leader on tukenut vuosien varrella monenlaisia kokoontumistiloja kylille. Rahoitusta on myönnetty tilojen ostoon, remontointiin, uudistamiseen ja erilaisiin toiminnan mahdollistaviin laitteisiin ja irtaimistoon. Kaikille avoin kylätalo mahdollistaa yhdessä tekemisen, kuten harrastamisen, tapahtumien ja kokousten järjestämisen sekä palveluita.

Perinteisesti kylätalot ovat vanhoja kyläkouluja tai seuraintaloja, jotka on rakennettu voimallisen maatalouden aikana väkirikkaisiin kyliin. Väestöllisesti tilanne kylissä on tänä päivänä toinen. Samoin yhteisöllisyys ja talkookulttuuri ovat muuttuneet väestön vähentymisen ja ikääntymisen myötä sekä elinkeinorakenteen ja arvojen muututtua. Kyläkoulun tai seuraintalon kunnostus yhteisölliseksi kokoontumispaikaksi on usein iso hanke, joka vaatii kyläläisiltä vahvaa sitoutumista ja talkootyövalmiutta. Talkootyö ei lopu hankkeeseen, sillä isojen rakennusten ylläpito vaatii pitkälle tulevaisuuteen sitoutumista, samoin aktiivisen toiminnan järjestäminen ympäri vuoden.

Kun huomioidaan muuttunut väestörakenne ja nykyinen arki, ei isokokoiset kylätalot ole välttämättä oikea ratkaisu. Vaihtoehtona kokoontumiselle voi olla kyläkota tai -tupa. Kylän kokoontumistilavaihtoehtoja kannattaakin harkita tarkasti käyttötarpeen ja rakennuksen ylläpidon näkökulmasta. Kokonaiskustannuksiltaan edullisempi ja helposti ylläpidettävä rakennus, voi olla myös ilmasto- ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Leader on tiedostanut kylien kokoontumistilan tarpeellisuuden yhteisöllisyyden mahdollistamiseksi. Kahdeksan vuoden ajan koti -strategiassa on yhdeksi keskeiseksi rahoituskohteeksi kirjattu kokoontumispaikkojen lisääminen kyliin ja niiden käytön monipuolistaminen. Tavoitteena on kyläläisten osallisuuden, yhteistyön ja verkostojen edistäminen. Leader järjestää kaikille avoimen kyläkotaillan. Ilta on tarkoitettu kylille, joissa on suunnitteilla yhteinen kokoontumistila. Voit tulla tilaisuuteen paikan päälle Sodankylän toimistolle (Jäämerentie 19) taikka osallistua Teamsin välityksellä etänä. Tilaisuudessa on puhujana mm. rakentamisen asiantuntija Hannu Rinne. Tervetuloa keskustelemaan!