LPL:n hallitus kokoontui 19.9.

Leader Pohjoisin Lappi ry:n hallitus kokoontui 19.9. Käsiteltävänä oli Inarin kunnan Älykäskylä -strategiahanke, Inarin turvalliset kylät. Hankkeessa laaditaan kyläkohtaiset turvallisuus- ja varautumissuunnitelmat, järjestetään ensiapu ja varautumiseen liittyviä koulutuksia, kokeillaan kyläradiotoimintaa ja koostetaan Inarin kylien turvallisuussuunnitelma sisältäen myös kylien turvallisuuteen ja varautumiseen liittyvät investointitarpeet. Hallitus suhtautui hankkeeseen myötämielisesti. Hankeen julkinen tuki on 75 773 €. 

Sodankylän kunnalle rahoitettiin Sodankylän matkailun yritysryhmähanke, jossa osallistujayrityksien osaamista lisätään erityisesti kv-matkailunpalveluiden tarjoamiseen. Hankkeen julkinen tuki on yhteensä 76 993 €. Pelkosenniemen kunnalle rahoitettiin ehdollisena yritysryhmähankkeen valmisteluhanke, joka on 5 000 €. Hallitus käsitteli kolme yritysten investointihanketta, joista yksi kohdistui porotalouden sivuvirtojen hyödyntämiseen ja kaksi matkailupalveluihin. Yhdelle yritykselle myönnettiin 3 000€ asiantuntija-apu vakiintuneen matkailuyritystoiminnan kehittämiseen.

Yhdistykseen on tehty myös rekrytointeja. Vesistökunnostushankkeeseen Puhtaat poukamat ja raikkaat rannat -hankkeelle on palkattu projektityöntekijä ympäristöinsinööri Sisli Piisilä. Koko Lapin alueella toimivassa kulttuuriympäristöhankkeessa Porisevat Porstuat ja pohjoiset kulttuurimaisemat on työskennellyt kesän alusta projektipäällikkönä Isa Tuurin, jonka työpariksi on rektytoitu marraskuun alussa aloittava kulttuuriantropologi Salla Marjakangas. Kyläväärti -hankkeeseen on palkattu Sanne Pitkäsen tiimiin osa-aikaisia väärtejä. Sodankylän järvikylien alueella kyläväärtinä toimii Sarianne Mattila, Kaamasen ja Inarin alueella Nora Nevia ja Pelkosenniemen Saunavaaran alueelle Oona Oinas. Lapin elinkeinokalatalouden kehittämistehtäviin Inarin, Sodankylän, Kemijärven ja Pellon kuntien alueilla, palkattiin Marjaana Aarnio Sodankylän Lokasta. Kalaleader aktivaattori aloittaa tehtävässään 30.9. 70 % työajalla.

Rahoituskiintiötä tälle vuodelle kylien, kyläkulttuurin ja pohjoisten elinkeinojen kehittämiseen on jäljellä vielä 191 372,72 €. Seuraavat valintajaksot päättyvät 15.10 ja 30.11.