WEBINAARI 29.10. Vesistöt ja valuma-alue kuntoon, miten alkuun?

Ti 29.10.2024 klo 17.30, Teams, Puhtaat poukamat ja raikkaat rannat -hanke

Huolettaako lähivesistösi kunto?
Tule kuulemaan, miten päästä alkuun vesistön ja valuma-alueen kunnostuksessa.

Tässä webinaarissa kerromme vesistön ja valuma-alueen kunnostustoimenpiteistä ja niiden rahoitusmahdollisuuksista, sekä tarvittavista luvista ja ilmoituksista. Lisäksi kuulet, miten vesistöistä selvitetään taustatietoja ja miten vesistön tilaa arvioidaan.

Monia pohjoisen vesistöistä kuormittavat erityisesti metsätalouden ojitukset. Metsämaaksi ojitetuilta soilta virtaa vesistöön ravinteita, humusta ja kiintoainetta. Vesi voi olla myös erittäin hapanta. Ojista tuleva valuma heikentää vesistöjen tilaa, rehevöittäen, tummentaen ja samentaen niitä. Vaikutukset voivat näkyä esimerkiksi kala- ja vesilintukannan heikentymisenä, limoittuneina verkkoina ja järven umpeenkasvuna. Vesistön kunnostusta harkitessa tuleekin tarkastella koko ympäröivän valuma-alueen tilaa.

Vesistöön ja valuma-alueelle kohdistuvista avustuksista ja toimenpiteistä sekä vesistön tilasta ja vesistötiedosta ovat kertomassa Lapin ELY-keskuksen asiantuntijat Mika-Matti Maisonvaara ja Annukka Puro-Tahvanainen.

Metsämaille ja suoalueille, eli vesistön valuma-alueelle, kohdistuvista yksityisten metsänomistajien avustuksista on kertomassa Metsäkeskuksen Teemu Pulkkanen.

Voit lähettää ennakkoon kysymyksiä webinaarin asiantuntijoille 24.10. asti sähköpostitse: sisli.piisila@pohjoisinlappi.fi.


Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.

Ohjelma:

Puhtaat poukamat ja raikkaat rannat -hanke
(Sisli Piisilä, Leader Pohjoisin Lappi ry)
Avustukset vesienhoidon toteuttamiseen Lapin ELY-keskuksessa

(Mika-Matti Maisonvaara, Lapin ELY-keskus)
Vesistön tilan merkitys kunnostusten kannalta sekä vesistöjen taustatietojen saatavuus
(Annukka Puro-Tahvanainen, Lapin ELY-keskus)
Metkan mahdollisuudet vesiensuojelutoimenpiteiden rahoituksessa

(Teemu Pulkkanen, Metsäkeskus)

Tutustu ennakkoon ELY-keskuksen vesistönhoidon avustuksiin (ely-keskus.fi)
Tutustu ennakkoon Metsäkeskuksen luonnonhoidon tukiin (Metka, metsakeskus.fi)

Linkki Facebook-tapahtumaan

Tilaisuuden järjestää Puhtaat poukamat ja raikkaat rannat -hanke, Leader Pohjoisin Lappi ry. Hankkeen toiminta-alue: Kemijärvi, Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Inari, Utsjoki
.