Sodankylään perustettiin uusi vesistöyhdistys

Lauantaina 26.4. perustettiin Unarijärveen johtavien valuma-alueiden vesistöyhdistys. Yhdistys on Sodankylän historian ensimmäinen vesistöyhdistys.

Sodankylän Sassalin kylätalolla tehtiin historiaa 26.4., kun aktiivinen joukko Järvikylien alueen ihmisiä kokoontui ja perusti vesistöyhdistyksen. Tarve yhdistykselle on virinnyt vuosien aikana, kun alueen vesistöjen kunto on alkanut huolettamaan yhä useampaa kyläläistä. Järvet ovat keskeinen osa kylien asukkaiden arkea ja kylissä viihtyvyyttä. Vuosikymmeniä jatkunut metsien maanpinnan muokkaus, soiden ojittaminen sekä maatalous ja muu hajakuormitus ovat heikentäneet usean järven kuntoa. Vedenpintaa on myös paikoin laskettu, kun aktiivisimman maatalousaikakauden aikana viljelysmaista oli uupelo. Nyt ollaan tilanteessa, jossa ilmaston lämpeneminen nopeuttaa vesistöjen rehevöitymistä entisestään.

Vesistöyhdistyksen perustamista on valmisteltu useammassa työryhmän kokouksessa. Perustamiskokouksessa paikalla ja etäyhteydellä oli yhteensä noin 15 henkilöä, ja yhdistyksen nimi, säännöt ja valinnat tehtiin yksituumaisesti. Yhdistyksen tarkoituksena on luoda edellytyksiä monipuoliselle vesistöjen virkistyskäytölle, metsästykselle ja kalastukselle, ympäristön viihtyisyydelle ja luonnon monimuotoisuudelle parantamalla vesistöjen tilaa ja myöhemmin pitämällä yllä saavutettua tilaa Sodankylän ja Kittilän kunnan vesistöalueilla, joihin kuuluvat yhteen kytkeytyvät vesistöt valuma-alueineen: Riipijoki, Markkajoki, Ulingasjoki, Sotkajoki, Moulusjoki ja Riipijärvi, Syväjärvi, Sassalinjärvi, Unarijärvi, Konsajärvi, Kukasjärvi, Rutojärvi, Kierinkijärvi, Soasjärvi sekä muut pienemmät järvet, lammet ja virtavedet tällä alueella.. Yhdistyksen hallitukseen valittiin kuusi jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet. Puheenjohtajaksi yhdistykselle valittiin Harri Huttunen.

Ulkona kodan edessä otettu kuva, jossa on uuden perustetun yhdistyksen jäsenistöä.
Kuvassa tuoreen yhdistyksen läsnä ollutta jäsenistöä sekä hallituksen jäseniä.

Valuma-aluekunnostukseen ja vesistökunnostukseen on saatavilla monenlaisia rahoituksia. Rahoitusten saaminen vaatii kuitenkin toimivan organisaation, jona yhdistys voi jatkossa toimia. Rahoitushakemusten suunnittelu lupaprosesseista toteutusvaiheeseen ja tulosten seurantaan on pitkäjänteistä työtä, johon toimiva yhdistys antaa myös edellytykset. Leader Pohjoisin Lappi ry:n Puhtaat poukamat ja raikkaat rannat -hanke on ollut edistämässä vesistöyhdistyksen perustamista ja tulee myös jatkossa tukemaan yhdistyksen alkutaivalta.

Lisätiedot aiheesta:

Unarijärveen johtavien valuma-alueiden vesistöyhdistys, Harri Huttunen harri.huttunen69@gmail.com

Puhtaat poukamat ja raikaat rannat -hanke, Annika Kostamo annika.kostamo@pohjoisinlappi.fi

Teksti ja kuva: Annika Kostamo