Pohjoisen perintö -artikkelisarja: Museot paikallisen perinnön vaalijoina

Tänään 18.5. vietetään kansainvälistä museopäivää – mikä olisikaan oivallisempi aika nostaa esiin upeita museokohteita eri puolilta maakuntaa!

Museoviraston Paikallismuseotoiminta Suomessa vuonna 2021-selvityksen mukaan paikallismuseot ovat omien alueidensa ja aihepiiriensä kulttuuriperinnön säilyttäjiä, jotka tarjoavat kulttuuripalveluita, tapahtumia ja osallistumisen mahdollisuuksia eri-ikäisille ja -taustaisille ihmisille. Parhaimmillaan paikallismuseot toimivat paikkakunnan kohtaamispaikkoina ja toimintakeskuksina, joilla on tärkeä rooli paikallisen perinteen ja tarinoiden vaalijoina ja esittelijöinä. Paikallismuseoilla, kuten kotiseutu- ja erikoismuseoilla on potentiaalia toimia niin paikallisen aineettoman ja rakennetun kulttuuriperinnön säilyttäjinä, tiedon tallentamisen ja säilyttämisen edelläkävijöinä kuin taitojen levittäjinä. Paikallismuseot ja kotimuseot säilyttävät ja hoitavat merkittävää kulttuuriperintöä niin laadullisesti kuin määrällisesti. Niiden kokoelmissa on paikallisesti ja valtakunnallisestikin merkittäviä esineitä, valokuvia, arkistoaineistoja ja museorakennuksia.

Valtaosaa paikallismuseoista ylläpitää yhdistys tai kunta. Museotyötä niissä tehdään pääsääntöisesti hyvin niukoin resurssein ja yhdistysomisteisissa museoissa pitkälti vapaaehtoisvoimin. Aktiivien ikääntyminen ja talkoolaisrivien harventuminen, rakennusten korjausvelka ja määrärahojen niukkuus aiheuttavat toisaalta painetta toiminnan kehittämiseen, viestinnän tehostamiseen ja uudenlaisten toimintamallien kokeiluun ja toisaalta merkittäviä haasteita paikallismuseon perustoiminnan ylläpitämiselle. Kaikki paikallismuseoiden kanssa työtä tekevät ja etenkin niistä huolehtivat kotiseutuaktiivit ja muut vapaaehtoiset ansaitsevat suuren hatunnoston kaikesta paikallisen kulttuuriperinnön eteen tekemästään työstä!

Porisevat porstuat -hankkeessa selvitetään, millaista tukea paikallismuseot tarvitsevat, jotta niiden toiminta olisi näkyvää ja jatkuvaa ja niiden rooli kulttuuriperintöön liittyvän tiedon tallentamisessa ja levittämisessä vakiintunut. Pilottikohteissa etsitään ja kokeillaan erilaisia toimintamalleja paikallismuseoiden toiminnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen, paikallismuseoiden välisen yhteistyön edistämiseen, paikkaan ja esineistöön liittyvän tiedon taltiointiin sekä paikallismuseoiden digitaaliseen saavutettavuuteen. Yhdessä museoiden ja muiden tahojen kanssa selvitetään ja pilotoidaan digitalisaation ja teknologian tarjoamia uusia mahdollisuuksia esimerkiksi virtuaalisisältöjen tuottamiseen. Paikallismuseopilotoinnit toteutetaan tiiviissä yhteistyössä paikallismuseoita hallinnoivien tahojen, paikallisten asukkaiden, alueellisten vastuumuseoiden paikallismuseovastaavien sekä kuntien kanssa osallistavia menetelmiä hyödyntäen.

Erityistä huomiota kiinnitetään paikallismuseoiden viestintään ja näkyvyyden kasvattamiseen, paikallisten tarinoiden hyödyntämiseen markkinoinnissa kävijämäärien kasvattamiseksi sekä toiminnan jatkumiseen myös hankkeen päättymisen jälkeen.

Museoihin palkataan kesäksi myös nuoria oppaiksi ja toteuttamaan pieniä kehittämistehtäviä. Tästä saatiin hyviä kokemuksia jo viime kesänä Alaponkun erämaatilalla, jossa kaksi reipasta kesätyöntekijää työskenteli kuukauden ajan. Erityisesti heidän laatimansa somejulkaisut museon arjesta ja esineistöstä saivat runsaasti kiitosta.

Meillä on ilo kehittää paikallismuseotoimintaa neljässä kohteessa eri puolilla Lappia. Tässä lyhyet esittelyt – ota vinkit talteen kesäreissuja varten!

Kolarin kotiseutumuseo sijaitsee Sieppijärven kylässä noin 25 km Kolarin keskustasta Rovan tilalla, jonne museon päärakennus Pääkkölä siirrettiin paikalle 1980-luvulla. Pääkön pirtti on rakennettu vuonna 1889 ja se sijaitsi keskellä Sieppijärven kylää toimien asuin- ja kievarikäytössä. Päärakennuksen lisäksi Kolarin kotiseutumuseon pihapiiriin kuuluu Muonionjokivarresta paikalle siirretty Joen pirtti, joka on ajoitettu kolikkolöydön perusteella 1700-luvun lopulle sekä piharakennuksia, kuten latoja ja kesänavetta. Rakennusten lisäksi museolta löytyy muinaispolku, jonka varrelta löytyy mm. kaksi tervahautaa.

Kolarin kotiseutumuseon esineistö kertoo talonpoikaiskulttuurista ennen sotia ja museon päärakennuksen näyttely on koottu muistitiedon perusteella. Kalusteet ja käsityövälineet, kuten rukki, kangaspuut, ompelukone ja höyläpenkki ovat siis niillä paikoillaan, joilla niitä tavattiin ennen pitää. Museon esineet ovat peräisin museon lähialueilta.

Kolarin kotiseutumuseo on auki heinäkuussa 2025 ja luvassa on esimerkiksi vilkas tapahtumaviikko, jonka aikana syvennytään Samuli Paulaharjun matkoihin Kolarissa ja laajemmin Tornionlaakson alueella sekä tutustutaan erilaisiin perinnetaitoihin. 

Sodankylässä Lokan tekoaltaan koilliskulmassa sijaitsee valtakunnallisesti arvokas ja rakennusperintölain mukaisella suojelupäätöksellä suojeltu Alaponkun erämaatila. Kiemurtelevan hiekkatien päässä sijaitseva tila on yksi harvoista säilyneistä Sompion Lapin erämaataloista, jolla on lisäksi merkittävä henkilöhistoriallinen arvo: paikka tunnetaan erityisesti legendaarisen Aleksi Hihnavaaran eli Moskun entisenä asuinpaikkana. Hihnavaara osti talon vuonna 1911 ja harjoitti siellä erätaloutta ja poronhoitoa 1930-luvulle asti. Nykyisin rakennukset omistaa Sodankylän kunta ja tilan haltijana sekä tutustumisretkien oppaana toimii Moskun tyttärenpoika Tapani Hietanen.

Perkka-aidan ympäröimään pihapiiriin kuuluvat asuinrakennus, vanha ja uusi makasiini, tolla, savusauna, uusi sauna sekä kaksi vinttikaivoa. Lisäksi tilalla on mittava alkuperäinen, Moskun aikainen esineistö erilaisia erämaatilan tarvekaluja. Rakennuksia on kunnostettu vuosien mittaan laajalti ja parhaillaan myös museopihapiirin ympäristöä ja perinnebiotooppeja hoidetaan Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa.

Alaponkun erämaatila on avoinna vierailijoille tilauksesta. Tulevana kesänä Alaponkun tilalla keskitytään etenkin esineistön läpikäyntiin sekä opasteiden ja muun näyttelysisällön suunnitteluun.

Tarkkalan tila Savukoskella on poikkeuksellinen esimerkki Lapin sodan tuholta säästyneestä asuinympäristöstä ja erämaataloudesta. Perinteiseen peräpohjalaiseen tapaan rakennettu avoin pihapiiri sijaitsee Kuisjoen rannalla, noin 25 km Savukosken kirkonkylästä. Jokivarteen on siirretty sauna Kotaseljän tulipalossa tuhoutuneelta kämpältä.

Tarkkalan pihapiiriin pääsee tutustumaan omatoimisesti. Saunan voi varata käyttöönsä Savukosken kunnan verkkokaupasta.

Paikan rikas historia ja vähäinen alkuperäisesineistö mahdollistaa uudenlaisen ja perinteisestä kotiseutumuseosta poikkeavan sisällön ideoinnin puhtaalta pöydältä. Tilan sisältöä kehitetään hankkeen aikana uudenlaisin ideoin: kuinka esimerkiksi rikas elinkeino- ja henkilöhistoria ja sompiolainen eräperinne tuotaisiin näkyviksi vierailijoille ja millaisia palveluita eri matkailijaryhmät paikan päällä tarvitsisivat. Tilan toimintoja ja sisältöä ideoidaan mm. syksyllä oppilaitosyhteistyönä järjestettävällä projektityökurssilla. Lisäksi tekeillä on useita kohteita yhdistävä Itä-Lapin museoreitti, jota työstetään POPO-hankkeen tilaamana opinnäytetyönä ja myöhemmin ostopalveluna.

Posion kotiseutumuseo sijaitsee Lohirannan kylässä Kitkajärven rannalla. Museon pihapiiriin kuuluu kookas vuonna 1895 valmistunut hirsinen Lohi-Päätalon päärakennus sekä muualta siirretyt talli-makasiini ja pieni aitta. Tilalla asui parhaimmillaan yli 30 henkilöä. Myöhemmin tila jakaantui pienempiin osiin ja asukasmäärä väheni. Vuonna 1975 talo siirtyi Posion kunnan omistukseen, ja museotoiminta talossa alkoi vuonna 1977.

Päärakennus on sisustettu kansanomaiseen talonpoikaistyyliin. Osa huonekaluista on talon alkuperäisiä. Valtaosa esineistä on vuosilta 1850–1940.

Museo on auki heinäkuussa. Kesäkuussa kala-aitan pärekatto kunnostetaan ja museorakennusten kunnostussuunnitelma päivitetään arkkitehtiopiskelijoiden voimin POPO-hankkeen työpajassa. Lisäksi kesän aikana on tarkoitus mm. päivittää museon näyttelytekstejä.

Lähteet ja linkit:

Lonardi, Pia; Vaahtolammi, Jonina & Hakomäki, Risto (toim.) (2021). Paikallismuseotoiminta Suomessa
vuonna 2021. Museoviraston selvityksiä 6.
https://www.museotilasto.fi/tiedostot/museovirasto/files/paikallismuseotoiminta-raportti-final.pdf

Kolarin kotiseutumuseo: https://www.kolari.fi/fi/kirjasto-ja-kulttuuri/kotiseutumuseo / https://www.tornio.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/tornionlaakson-museo/alueellinen-museotyo/kolarin-kunnan-kotiseutumuseo/

Alaponkun erämaatila: https://www.visitsodankyla.fi/museot-ja-nahtavyydet/moskun-pihapiiri/ / https://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=5219

Tarkkalan tila: https://korvatunturi.fi/naejakoe-artikkeli/tarkkalan-eramaatila/

Posion kotiseutumuseo: https://www.posio.fi/palvelupaikat/posion-kotiseutumuseo/ / https://posiolapland.com/posion-kotiseutumuseo/